Oavsett om en människa är religiös eller inte, vilken attityd hon har till frågor som själen och livet efter detta, vad som är verkligt eller hur en människa påverkar andra, så finns det mycket som inte går att förklara. Hur man ställer sig inför detta är en ren tolkningsfråga och kan ofta bero på sin egen uppväxt. Lider man av kraftiga humörsvängningar så kan man antingen se detta som en kemisk obalans i hjärnan, som en fysisk reaktion mot stress, som en påverkan från ett tidigare liv eller som demonbesatthet.

Ingen kan med hundra procent säkerhet förklara allt som händer i livet och varför, men genom olika former av terapi kan man åtminstone lära sig hur man skall hantera olika situationer och att lära känna sig själv bättre. Det är det som inre harmoni handlar om; att kunna utrusta sig med de verktyg som får en att känna att man lever i en meningsfull tillvaro.

Sedan psykoterapins början så har drömtolkning varit en av de populäraste terapierna då det handlar om att komma i kontakt med sitt undermedvetna. Mycket av det vi upplever och tänker på återspeglas i våra drömmar och ibland kan det vara svårt att förstå vad det är man egentligen drömmer om. Ett klassiskt exempel är att man drömmer att man springer eller blir jagad men inte kommer någon vart. Detta är ofta ett tecken på stress, att man känner sig otillräcklig eller att man helt enkelt har tagit på sig för mycket, varpå vårt undermedvetna varnar oss att det är dags att ta en paus.

Mindfulness är en annan populär metod att komma i kontakt med sin kropp och sina känslor. Genom att koncentrera sig på olika aspekter av sin existens som exempelvis andning, rörelser och hörsel, blir man alltmer medveten om hur man egentligen mår och om det är något som fattas en.